2021-01-06 13:02:09• hírek • Bede Emőke

A romániaiak 9 százaléka kénytelen végigdideregni a telet

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Az Eurostat által szerdán közzétett adatok szerint 2019-ben az unió lakosságának 6,9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem engedheti meg magának, hogy otthonában biztosítsa a megfelelő szintű meleget. Az e helyzetben levő lakosok aránya 2012-ben volt a legmagasabb (10,8 százalék), az elmúlt években azonban ez a jelenség folyamatos csökkenést mutatott.

Az EU-s tagállamok meglehetősen változó képet mutatnak e jelenség kapcsán. A legrosszabb helyzetben Bulgária volt 2019-ben, az ott élő embereknek nem kevesebb mint 30,1 százaléka ugyanis nem tudott gondoskodni az „otthon melegéről”. Litvániában is épp csak egy hajszállal volt jobb a helyzet, hiszen a megfelelő fűtést biztosító polgárok aránya itt is elérte a 26,7 százalékot. Őket Ciprus követi, ahol a lakosság 21 százaléka nem engedheti meg magának otthona felmelegítését. A legjobb helyzetben 2019-ben Finnország és Ausztria volt, amely államokban a lakosság mindössze 1,8 százalékának okozott gondot a megfelelő fűtés biztosítása, de a svédeknek sem éri el az e helyzetben élők aránya a 2 százalékot. Románia a maga 9,3 százalékával e tekintetben a középmezőnyben foglalt helyet.


Noha az Eurostat adatai a jelenség hátterében meghúzódó okokat nem taglalják, de kétségtelen, hogy megfelelő meleg biztosítása nagyban függ a rendelkezésre álló anyagi forrásosok mértékétől is. Sajnos Szatmárnémetiben is élnek olyan alacsony jövedelemmel rendelkezők, akik önerőből nem tudnák fedezni a téli időszakban szükséges fűtést, épp ezért mindazon háztartások, amelyek esetében az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 800 lejt, fűtéstámogatásra jogosultak.


A Szociális Igazgatósághoz a január 4. és 10. között lehet benyújtani a január és március közötti időszakra szóló támogatás megigényléséhez szükséges dossziét. Erről részletesebben az ide kattintva elérhető cikkünkben olvashatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: